sâmbătă, 13 august 2011

Malaysian Cat Gecko

Descriere:
Cat Gecko este o soparla de talie mica la maturitate ajungand la dimensiunea de 20 cm. Coloritul in mare parte variaza intre maro si caramiziu, rosiatic, avandu-si originea in muntii din sudul Thailandei si Malaezia.
Fiind una dintre putinele specii de Gecko ce traiesc la altfel de altitudini si temperaturi aceasta specie este semiarboricola si strict nocturna. Cat Gecko este o specie solitara, soparlele punanduse impreuna doar pentru a se imperechia.  Aceasta specie este considerata a fi una dintre cele mai primitive specii de gecko datorita trasaturilor sale. Desi este o specie semiarboricola, spre deosebire de celelalte specii nu are degetele adezive, bazandu-se pe gheare si avand abilitatea de a prinde cu coda crengi pentru a se catara. Este o specie timida cu un stil de viata izolat, iar manipularea nu este recomandata. Speranta de viata este undeva in jur de 15 ani.



Hranirea:
Este recomandat sa hraniti reptila in fiecare zi sau o data la doua zile, cu o gama cat mai variata de insecte, viermi, etc la care sa adaugati suplimente nutritive cum ar fi calciul si vitaminele. Calciul se poate oferi la 1-2 zile dar aveti grija ca vitaminele sa fie utilizate mai rar, de 1-2 ori pe saptamana,  fiind destul de sensibili pot avea probleme renale.



Terariu (amenajare):
La fel ca in cazul tuturor speciilor arboricole si semiarboricole, inaltimea terariului este cea mai importanta, fiind nevoie ca terariul sa fie dotat cu un decor adecvat, plante naturale (grija mare sa nu fie toxice) sau artificiale, crengi, pietre, ascuzatori. Temperatura necesara trebuie sa fie intre 23-28°C ziua, noaptea putand sa coboare cu 4-5 grade. Umiditatea necesara este de 80% in medie, trebuie sa fiti atenti cu aceasta deoarece pot aparea usor probleme cu deshidratarea la aceasta specie.  Dotati terariul cu un vas cu apa, desi cea mai mare cantitate de apa o beau de pe peretii terariului sau elementele de decor, aceasta va va ajuta si la o mai usoara mentinere a umiditatii. Apa utilizata va trebui sa fie apa de osmoza inversa (RO) sau apa plata, fiind sensibili la chimicalele care pot exista in apa de robinet. Ca substrat puteti folosi substratul de fibra de cocos, acesta in afara de faptul ca este comod pentru reptila va ajuta si sa mentineti mai usor umiditatea. Este necesar sa dotati terariul cu minim o ascunzatoare, deoarece reptila simte nevoia sa se ascunda pe timpul zilei.



Reproducere:Unul din modurile de sexare ar fi marimea, femele fiind mult mai mari decat masculii.
Este destul de cunoscut faptul ca aceasta specie se inmulteste greu in captivitate, iar atunci cand achizionati o astfel de specie sunt foarte mari sansele sa fie luata din natura. Femela depune de mai multe ori pe an cate doua oua, perioada de incubare fiind intre 60-70 de zile la o temperatura de aproximativ 26°C.



marți, 9 august 2011

Leopard Gecko

Descriere:
Gecko Leopard este o specie nocturna, de talie mica, la maturitate ajungand sa aiba 20 - 25 cm. Gecko leopard este o specie la care sunt prezente pleoapele, iar degetele prezinta gheare, ne putanduse a se catara pe suprafate netede.  Coada este foarte sensibila, putandu-se desprinde cand se simt amenintati (fenomenul numit autotomie, specific soparlelor). Ochii lor au pupile verticale, caracteristice speciilor nocturne. Pe langa varietatea salbatica, normala, exista pe piata foarte multe varietati de culoare, numite morph-uri, acestea fiind create prin selectie artificiala de catre crescatori. Sunt bine cunoscute unele din ele:  high yellow, blizzard, banana blizzard, SHCT, SHCTB, sunglow, tangerine, tremper albino, precum si variatii ale desenelor de pe corp - jungle, striped, etc. In permanenta. Morph-uri noi pot aparea create de crescatorii acestei speci.


Hranirea:
In salbaticie, Gecko Leopard mananca o mare varietate de insecte vii si nevertebrate cum ar fi: paianjeni, gandaci, furnici, larve, ocazional si pui de rozatoare, soparle sau serpi. Soparlei ii trebuie dieta echilibrata si o varietate larga de insecte sau viermi: mealworms, superworms, waxworms, butterworms, viermi de matase,
blaptica dubia, etc. Insectele oferite ca hrana trebuiesc intotdeauna pudrate cu calciu (un fel de pudra).  Gecko are nevoie de o aprovizionare regulata cu calciu pentru a avea oase puternice si a creste in mod corespunzator. Din pacate , deficientele de calciu sunt comune , dar ele pot fi evitate. Puteti adauga calciu in dieta gecko-ului dumneavoastra acoperind insectele inainte de a le da ca hrana. Programul cel mai intalnit este de a acoperi fiecare insecta data la pui in crestere si la femelele de reproductie, dar crescatori pun calciul intr-un cas iar soparla o simte cand are nevoie si o linge.  De asemenea furnizati gecko-ului un vas de apa proaspata.


Terariu (amenajare)
Un Gecko Leoparrd adult poate trai intr-un terariu de 50 x 30 x 40 cm, pentru o pereche sau un trio este necesar un terariu cu dimensiunea cu dimeensiunile de macar 80 x 40 x 40 cm. Acesta poate fi decorat cu lemne, pietre, scoarta de copac si plante care pot transforma terariul intr-un habitat uimitor. Terariul trebuie sa fie prevazut cu un "adapost umed" format dintr-o caserola plina pe jumatate cu substrat din nuca de cocos umed, cu o gaura in capac prin care vor intra animalele cand naparlesc sau depun oua.  Pe langa aceasta casoleta, terariul trebuie sa fie prevazut cu pesteri, ascunzatori, atat in capatul rece cat si in capatul cald, astfel ca leoparzii sa isi poata alege locul cu temperatura dorita. Nu trebuie a lipsii vasul cu apa si cu calciu de care soparla nu poate trai. In capatul cald se poate pune un heatpad sub terariu si un bec in partea de sus, acest lucru ajutand leoparzii sa se incalzeasca dar si sa le mentina ciclul natural zi-noapte. Ca substrat, crescatorii recomanda servetelele sau prosoapele de hartie acestea ne fiind periculoase, dar nisipul sau pamantul prin inghitire pot produce constipatia sau moartea soparlei. Se mai pot folosi ziare.Pentru un terariu de 80 cm intr-o camera cu 21°C un bec de 40-60 wati este de obicei suficient pentru a urca temperatura la 29°C in partea calda si la 24°C in partea rece, temperatura perfecta pe timpul zilei pentru gecko-ul dumneavoastra. Noaptea temperatura terariului este recomandat sa se mentina la 20-22°C. Puteti utiliza si becuri concepute special pentru urmarirea animalelor nocturne (becuri rosii), deoarece gecko nu percep lumina rosie. Acestea va vor permite sa observati cu usurinta comportamentul care altfel ar putea fi in mare masura ascuns privirii si va spori cunostintele dumneavoastra privind aceste animale.Chiar daca Gecko leopard provine din zone uscate ei petrec de obicei ziua sub pamant, sub pietre, in locuri unde exista o oarecare umiditate. Umiditatea crescuta este foarte importanta cand sunt in procesul de naparlire, fara umiditatea corespunzatoare neputand finaliza procesul de naparlire. Bucatile de piele nedesprinse pot provoca necroze. Degetele ar putea fi afectate deoarece pielea nedesprinsa va actiona ca un garou care va opri circulatia sangelui, degetele afectate uscandu-se pur si simplu si cazand. Din acelasi motiv pot aparea si infectii locale sau chiar generalizate, care pot duce la moartea animalului. Leoparzilor le trebuie o umiditate relativa a aerului din terariu de 25-30%. Daca aceasta este mai mare, pe termen lung poate de asemenea afecta caile respiratorii ale animalului.  Tocmai de aceea umiditatea este prezenta doar in acea casoleta pentru naparlire si depunerea oualor, umpluta cu cocos umed sau muschi.


Reproducere:
Daca aveti 2 Gecko Leoparzi (mascul si femela) in stare de sanatate buna puteti sa va asteptati la inmultire.
Sezonul de imperechere pentru gecko leopard se intinde din februarie pana in septembrie. Desi puteti sa-i reproduceti si dupa sezon este recomandat sa urmati sezonul lor de reproducere natural cat mai mult posibil. De asemenea este demn de mentionat ca femelele foarte tinere sau subponderale de gecko leopard nu trebuie incluse in programul de reproducere. Uneori s-au imperecheat cu succes dar nu au produs oua viabile sau producerea oualor si ouatul au extenuat femelele. Daca incercati sa imperecheati gecko foarte tineri acest lucru poate provoca stres si duce la moartea prematura. Este de preferat ca femelele reproducatoare sa aiba minim 1 an si 6 luni si macar 45 grame greutate. E posibil ca femela sa nu cedeze de prima oara, mici lupte putand sa aiba loc in continuare dar nu interveniti deoarece riscul ca cineva sa fie ranit este foarte mic. Imperecherea poate avea loc de mai multe ori, materialul seminal inoculat fiind suficient pe toata perioada de depunere a oualor. O femela depune 2 oua la fiecare 2-4 saptamani desi la inceputul sezonului poate depune doar un singur ou. Pentru incubat aveti nevoie de un recipient din plastic cu capac sau de un incubator special pentru reptile. In caserola de plastic, pentru incubare puneti vermiculita sau perlita umezita 80%. Perioada de incubare dureaza de la 40 la 60 de zile. Sexul puilor poate fi determinat de temperatura la care au fost incubate ouale. Din ouale incubate la 30-31°C vor iesi masculi iar la 27-28°C vor iesi numai femele , la 29°C veti avea procente egale intre masculi si femele.